For noe må det være, når 70 % av alle norske kvinner har en bunad hengende i skapet og stadig flere menn velger å investere i det samme. Den samlede norske bunadsparken representerer en pengeverdi på godt over 30 milliarder kroner og ingenting tyder på at trenden er i ferd med å snu. Tvert om, må man være forberedt på å vente litt hvis man skal få sydd seg en bunad etter alle kunstens regler. Og det vil de fleste når de skal ha bunad.
Nå er ikke folkedraktradisjoner unikt for Norge. Du finner det samme i andre land, for eksempel Sverige, men der har knapt 10 % av kvinnene en folkedrakt i garderoben. Men det er først og fremst bruken i Norge som er så unik. Som regel er folkedraktene mer å regne som kostyme til bruk i helt spesielle anledninger. I Norge er bunaden nærmest et universalantrekk. Det finnes vel knapt anledninger der en bunad blir helt feil. Kanskje litt pussig og overdressed noen ganger, men like fullt korrekt.
Det fines godt over 200 bunader i Norge. Alle med sin spesielle historie og regionale tilknytning. I ukene fremover får vi se de fleste av dem i gatene, med barnetoget 17. mai som det store høydepunktet. Etter 100 år med bunadstradisjoner i Norge er vi blitt vant til dette skuet, men for en som besøker oss for første gang er det litt av et syn. Bjørnson kalte det i sin tid for ”praleri og utkledningshistorie”. Det har åpenbart ikke klart å begrense den bølgende bunadsinteressen – som visstnok bølger i takt med EU-kampen.