Hva er det med Norge og bunaden?

24.04.2009

Hva er det med Norge og bunaden?

For noe må det være, når 70 % av alle norske kvinner har en bunad hengende i skapet og stadig flere menn velger å investere i det samme.  Den samlede norske bunadsparken representerer en pengeverdi på godt over 30 milliarder kroner og ingenting tyder på at trenden er i ferd med å snu. Tvert om, må man være forberedt på å vente litt hvis man skal få sydd seg en bunad etter alle kunstens regler. Og det vil de fleste når de skal ha bunad.Nå er ikke folkedraktradisjoner unikt for Norge. Du finner det samme i andre land, for eksempel Sverige, men der har knapt 10 % av kvinnene en folkedrakt i garderoben. Men det er først og fremst bruken i Norge som er så unik. Som regel er folkedraktene mer å regne som kostyme til bruk i helt spesielle anledninger. I Norge er bunaden nærmest et universalantrekk. Det finnes vel knapt anledninger der en bunad blir helt feil. Kanskje litt pussig og overdressed noen ganger, men like fullt korrekt. Det fines godt over 200 bunader i Norge. Alle med sin spesielle historie og regionale tilknytning. I ukene fremover får vi se de fleste av dem i gatene, med barnetoget 17. mai som det store høydepunktet. Etter 100 år med bunadstradisjoner i Norge er vi blitt vant til dette skuet, men for en som besøker oss for første gang er det litt av et syn. Bjørnson  kalte det i sin tid for ”praleri og utkledningshistorie”. Det har åpenbart ikke klart å begrense den bølgende bunadsinteressen – som visstnok bølger i takt med EU-kampen.

Kommentarer

Gravatar profile image

24.04.09 13:05 lomo Svar

70%!? - det er jo godt over 3 millioner! Skulle likt å vite hvem det er flest av..?

Gravatar profile image

24.04.09 15:01 Mette Svar

Ble ikke trønderbunaden kåret til Norges fineste bunad?

Gravatar profile image

27.04.09 09:25 lomo Svar

...ok - kanskje ikke over tre millioner da, men mange ihvertfall!

Gravatar profile image

08.05.09 19:00 Grete Pedersen Svar

Hvorfor er ikke Nordmørsbunaden med på testen??? Kan vel ikke ha en avstemninge om ikke alle bunadene ligger inne????? Dette virker lite seriøst Mvh Grete

Gravatar profile image

12.05.09 09:12 keith

Nordmørebunaden er der den ... du kan jo alltids legge til bunader selv hvis du velger "annen ..."

Gravatar profile image

13.05.09 16:29 Vossajenta Svar

Kvifor er ikkje Vossabunaden med på lista over bunadar ein kan stemma på? Den blir jo brukt på alle bileta i artikkelen!

Gravatar profile image

14.05.09 09:51 linn

...alle vossabunadene er med! Men de står som feks konebunad fra voss, jentebunad fra voss, brudebunad fra voss osv. Det er jo så mange forskjellige!

Gravatar profile image

17.05.10 13:01 Seilern Svar

Bunadene var både inspirert av norske festklær og av sentraleuropeiske folkedrakter, og var et nøye kalkulert symbolsk innspill i nasjonsbyggingen. Mange av dem ble designet av Hulda Garborg fordi norskingene trengte noen rotekte, eldgamle nasjonale symboler. De fleste av skikkene som ble fremstilt som typiske, kom fra noen få fjelldaler i Syd-Norge.

Gravatar profile image

05.05.11 13:28 Shirley Svar

The forum is a brighter place tahkns to your posts. Thanks!

Skriv kommentar
captcha

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten