Dekk bordet med norsk design

07.04.2015

Festene og høytidene står i kø foran oss gjennom våren og den kommende sommeren – 17. Mai, konfirmasjoner, bryllup og mere til. Mennesker skal samles og bord skal dekkes til både formelle og uformelle møter. Og hva passer vel da bedre enn norsk design til å dekke bordet med? Lyse, klassiske former, rene materialer og funksjonelle detaljer – like fint til en uformell vennefest som til en høytidelig konfirmasjon. Produktene som er håndplukket av Norsk Flid Husfliden er norske designklassikere – noen har vært her lenge, andre er kommende klassikere – og alle har en egen historie å fortelle

Bordene vi har dekket her er en blanding av den klassiske alveserien til Wik og Walsøe, nyheter fra Ment, bestikk fra selveste Skaugum, og et bunadspledd til å toppe det hele med. Disse produktene kan enkelt kombineres i ulike fargesammenstillinger, og kan styles opp eller ned avhengig av hvor formelt du vil ha det.

Bestikk fra Skaugum er en klassiker til festbordet så vel som til hverdagen. Kvalitet er et valg sier de som står bak det tradisjonsrike og anerkjente varemerket. Bestikket er i rustfritt stål i 18/8 -kvalitet. Bordknivene er smidde, noe som gir en uovertruffen skarphet og kvalitet. Skaugum bestikk er dessuten de første og eneste som har klart å lage bestikk med ekte treskaft som tåler oppvaskmaskin – det er en bragd i seg selv! Lekkert og funksjonelt. Rettighetene til å bruke navnet Skaugum fikk de fra Kongehuset for 60 år siden, og merket er blitt synonymt med godt design og god kvalitet.

Sett en alv på festbordet! Wik og Walsøe er inspirert av troen på det umulige, og det var skogens engler – alvene – som ga dem gjennombrudd. Alven har vært med helt fra debutkolleksjonen til den suksessrike designerduoen, og den lille populære alven er nærmest blitt en signatur, et symbol på drømmer og håp – og troen på det umulige. Kolleksjonen utvides heldigvis stadig – og nytt av året er blant annet tekrus og eggeglass.

Ment er en relativt ny aktør på markedet. De to søstre Ingvild og Sidsel har siden 2012 designet og produsert produkter i porselen i et bygg på Fåberg som en gang var verdens eldste skifabrikk. De har en bred kolleksjon, og produkter i duse pastellfarger som enkelt kan kombineres med hverandre.

Det er vel i grunnen ikke noe som hører vårfestene bedre til enn bunad. Men man kan jo ikke akkurat dekke bordet med bunad selv om man skulle ønske det… Men om ikke annet kan man nå pynte litt med bunad! Under London design Festival i 2012 lanserte Andreas Engesvik og Mandal Veveri en helt ny produktkategori: bunadspledd! Bunadspleddene er designet ved hjelp av striperapporter fra utvalgte bunder, og kolleksjonen utvides stadig. Engesvik fikk ideen til bunadspleddene en julaften for noen år siden da han satt på kjøkkenet med sin bunadskledde kjæreste og hennes familie gående rundt seg. Alle hadde på seg bunader fra Setesdal – fagene, stripene og detaljene var overveldende, og han så da at bunader kan oppleves som farger komponert på en overflate. Bunadspleddene er nettopp en forenkling og oversettelse av bunadene til en annen overflate; et bunadspledd. Det er Mandal Veveri som produserer stoffene – en tradisjonsrik tekstilprodusent, som blant annet produserer stoffer til Norsk Flid Husflidens over 100 bunader.

Her har du fått noen tips til å dekke festbordet framover, i vår nettbutikk, og i våre 30 butikker landet rundt, finner du enda flere spennende tips til hvordan du kan dekke bordet med norsk design. Velkommen og lykke til!


 

Bake me a cake – made in prison – Bergen – Norway

13.12.2013


Et av de nyeste prosjektene fra Northern Lighting er Bake me a Cake – en lampe i et kakefat – delvis produsert av fanger i et fengsel rett utenfor Bergen. Dette er et unikt samarbeid mellom designerne Morten og Jonas, Kriminalomsorgen region vest og Northern Lighting. Målet er å lage høykvalitets designproduksjon i norske fengsel, hvor de innsattes måte å tenke på og oppføre seg på utfordres. 

Selve designkonseptet spiller rett og slett på det klassiske tegneserie-stuntet med å bake inn en fil i kaken til fangene – så de kan rømme! Prosjektet håper gjennom dette å skape meningsfylte aktiviteter for de innsatte mens de fremdeles er i fengsel.

Norske smykkegaver til jul

11.12.2013


Alle ønsker seg smykker til jul, men å finne det perfekte smykket…. det er ikke alltid like enkelt. Satser du på norsk design, får du kanskje akkurat det særpreget og den annerledesheten du er på jakt etter. Ofte med en liten historie om designer og produksjonen bak som en ekstra dimensjon ved gaven. Fra Hillestad bør du ta en titt på smykkeserien Perle. En nydelig serie smykker signert designer Unni Lyngstad. Populære Nabben har en spennende og annerledes smykkekolleksjon i tre og keramikk. Lasso fra Nabben finnes både som halssmykke, ørepynt og armbånd. Så hvis du fortsatt ikke er helt i mål, kan du trygt besøke nettbutikken til Norsk Flid Husfliden som er full av norsk design og gode ideer til julegaver som er like fine å gi som å få. Her får du til og med julegaven ferdig pakket inn og sendt direkte til mottager hvis du bestiller nå.

Nabben smykkeHellestad ørepyntØrepynt fra Hillestad

Cathrine Kullberg og Louisiana Museum of Modern Art

06.12.2013


Cathrine Kullbergs etter hvert så velkjente finerlamper har nå fått en ny dimensjon etter samarbeidet med Louisiana Museum of Modern Art i Danmark. Dioramaet 'Land In Between' ble utviklet som en del av utstillingen New Nordic, og har i løpet av året blitt utstilt flere steder både i og utenfor Europa. 

Land In Between viser det mangfoldige landskapet i de komplekse og mystiske områdene som omgir byene våre- Det viser kontrasten, og en slags leken krangel og kamp mellom naturen og det urbane Dioramaet er bygd opp av fem landskapslag i bjørkefiner som er laserkuttet og bundet sammen med en lærsnor (i ekte Cathrine Kullberg stil!). Selve boksen er 70x30x40 cm. 

Catrine Kulberg har også laget en ”mini-lantern-versjon” av dioramaet som man får kjøpt både på Louisiana og andre utvalgte steder. En perfekt, flatpakket julegave!

Dekk til fest i julen – med håndplukket norsk design!

04.12.2013


Desember er jo selve festmåneden når det kommer til selskap i hjemmet. Gjør en vri, og dekk bordet med norsk design – håndplukket fra Norsk Flid Husfliden! Norsk design er dessuten gode tips til årets julegavehandel. Julegaver med en helt spesiell historie. Bestikk fra Skaugum er en klassiker til festbordet så vel som til hverdagen. Kvalitet er et valg sier de som står bak det tradisjonsrike og anerkjente varemerket. Bestikket er i rustfritt stål i 18/8 -kvalitet. Bordknivene er smidde, noe som gir en uovertruffen skarphet og kvalitet. Skaugum bestikk er dessuten de første og eneste som har klart å lage bestikk med ekte treskaft som tåler oppvaskmaskin – det er en bragd i seg selv! Lekkert og funksjonelt. Rettighetene til å bruke navnet Skaugum fikk de fra Kongehuset for 60 år siden, og merket er blitt synonymt med godt design og god kvalitet. 

Stjernen i Wik og Walsøes kolleksjonen har hele tiden vært den lille Alven. Alven har vært med helt siden debuten i 2007, og er symbolet på drømmer, håp og troen på det umulige. Etter lang og tro tjeneste for Wik og Walsøe, og ikke minst eventyrlige suksesser, fortjener hun (den lille alven) endelig å treffe en han. Designerne har derfor bestemt at gutten og jenta skal kles i ekte gull. En perfekt gave til ju, dåp, bursdag eller bare til en du er glad i – En verdig gave som gir flotte barndomsminner. Man kan velge mellom Alv gulljente eller Alv gullgutt

Et fint festbord er ikke komplett uten sin festduk! Mandal Veveri lanserte for en tid tilbake en helt spesiell serie duker vevd i bomull og lin som hedrer de norske matmødrene. Disse norske matmødrene er nærmere bestemt Hanna Winsnes, Henriette Schønberg Erken, Ingrid Espelid Hovig og Wenche Andersen. De to sistnevnte kjenner nok alle til, men de to første her en historie litt lenger bak i tid. Les mer om dem her. Et stort utvalg i duker fra Mandal veveri finner du hos din nærmeste Norsk Flid Husfliden, eller få varene direkte levert på døren fra deres netshop

God fornøyelse!


Skaugum bestikkWik og walsøe alv barneserviceMandal Veveri Duk

Scusi – 100% håndlaget i stengods og porselen.

29.11.2013


Scusis produkter er 100% håndlagde og alle har derfor sin helt egne særegenhet. Designerne bak, Hege Gimle og Mette Fjørtoft Vågnes holder til i Oslo, og deres største inspirasjon er design i skandinavisk ånd. 

Produkter med et lett formsåpråk som selvfølgelig også er velegnet til daglig bruk. Et stort utvalg av deres produkter finner du hos Norsk Flid Husfliden. Fine julegaver i norsk design, og til en fornuftig pris. Og i Norsk Flids nettbutikk kan du dessuten får pakket inn julegavene og sendt dem direkte til mottaker!

Scusi håndlaget bolle

Norsk urban design – til Manhattan, Seoul og Barcelona

26.11.2013


Stokkes Xplory-barnevogner er utviklet spesielt for bruk i by, og har blitt urbane favoritter for foreldre verden over. Eksportsuksessen handler i stor grad om design. Det var i 2003 Stokke lanserte sin aller første barnevogn – som så radikalt annerledes ut enn alle barnevogner man hadde sett til da. Helt fra starten av var det bevisst for dem å satse på det internasjonale markedet. Norge er et lite marked. Vi ville se ut over egne grenser, og utviklet en vogn spesielt beregnet for transport av barn i storby. Det betyr blant annet at den måtte være enkel å manøvrere, lett å få med seg opp og ned trapper, ha god lastekapasitet, mange smarte funksjoner og ta liten plass. Men aller viktigst var det at den skulle ivareta barnas behov for nærhet med foreldrene, i tråd med Stokkes filosofi, sier Angelfoss (sitat hentet fra Norsk Designråd). 

Stokke-designerne fant nemlig ut at mange av de eksisterende vognene gjorde at barnet ble lite stimulert fordi det satt lavt og bortvendt fra foreldrene. Og det ble som de håpet – denne nye vognen og ikke minst filosofien bak ga gjenklang hos foreldre verden over! Eventyret Stokke startet med Tripp Trapp en gang på 70-tallet – den nyskapende stolen som vokser med barnet. Etter mer enn 40 år er Tripp Trapp stolen fortsatt populær og oppfattes fremdeles som et nyskapende og innovativt produkt, men de har nå fått mange nye produkter med i porteføljen. 

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Kunst på tekstil fra Viskaform

28.10.2013

Viskaform er et nytt varemerke fra det tradisjonsrike veveriet Ekelund. Første kolleksjon er signert den prisbelønte norske kunstneren Lasse Skarbøvik

Med inspirasjon fra urbane formspråk som street art og grafitti, har Lasse Skarbøvik i samarbeid med Ekelund laget en spennende tekstilkolleksjon som står ut med sitt direkte og umiddelbare uttrykk. 

Kolleksjonen omfatter en rekke produkter som spenner fra håndklær til matter, puter og pledd. Kolleksjonen finner du hos Norsk Flid Husfliden. Kjøp kolleksjonen i nettbutikken nå, eller stikk innom en av våre butikker over hele landet.

Vel blåst for 100% Norway igjen

18.10.2013


22 september var det over for denne gang. Nærmere bestemt tiende gang, for den årlige norske designmønstringen under London design festival feiret faktisk 10-årsjubileum med årets vellykkede utstilling. Dronning Sonja kastet kongelig glans over de norske designerne med sitt besøk, selv om det neppe var behov for ytterligere spotlight. Lys var nemlig et av temaene for utsillingen, blant annet markert med den 3 meter store solinstallasjonen som har fått så stor oppmerksomhet. Mange holder årets utstilling for den sterkeste mønstringen til nå. Et fantastisk flott utstillingsvindu for både de etablerte og de unge designtalentene som deltok. Dette lover godt for fremtiden for Norsk design her hjemme og internasjonalt. Kurator for utstillingen var Benedicte Sunde og Wallpaper-redaktør Henrietta Thompson.
Refleks redder liv…

17.10.2013


Refleks redder liv…Het det i en god gammel kampanje fra Trygg Trafikk eller noe sånt. Den gangen var det snakk om rektangulære plastbrikker med logo fra samarbeidende forsikingselskap, supplert med hyssing og en liten sikkerhetsnål til forskriftsmessig montering på høyre jakkelomme. 

Verden har imildertid gått videre. Nå er det både morsomt og dekorativt med livreddende reflekser i alle former, fasonger og design. For SeeME har tatt i bruk design som strategisk verktøy for å skape et positivt engasjement rundt den livreddende refleksbruken. Bra tenkt og bra gjort, og kanskje den helt perfekte gaven til noen du bryr deg om. Og hvis du bryr deg litt om deg selv, er det bare å boltre seg i kolleksjonen fra SeeME. 

Velg og vrak blant selvklebende, hengereflekser, slapwraps, magneter, tags… og bli oppdaget i høst! SeeME finner du i Norsk Flid Husfliden; i den nye nettbutikken eller nærmeste butikk der du bor.


Albert Åberg RefleksNemi refleksNemi refleksNemi refleks
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten