Spell-Ola, Johannes Konstknekt og Hovistuten på ekte Rørosøl!

11.10.2012

Den nye Rørosølen er tuftet på lange familietradisjoner som nå tas opp igjen, og tar utgangspunkt i både historiske personer og begivenheter, og til og med noen av Johan Falkbergets sentrale rollefigurer. Spell-Ola er den enkle, barske, Johannes Konstknekt er den lyse, sommerlige og lett syrlige. Hovistuten den sammensatte, spennende og kraftige matølen. Navnene til de to sistnevnte er vel kjente fra Johan Falkbergets fortellinger, mens den siste er en langt mer lokal historie. Spell-Ola er den barske historien om de hardtarbeidende gruvearbeiderne som gjorde opprør da de hadde gått i veldig lang tid uten betaling.


Rørosølen er som nevnt en familietradisjon som nå føres videre. I 1900 ble Røros Mineralvannfabrikk startet med Oliver Langen («brus-Oliver») som bestyrer i heller beskjedne lokaler på Flanderborg. Oliver kjøpte senere fabrikken som i starten kunne produsere hele 400 flasker om dagen på full kapasitet. I 1937 overtok sønnen Ole Langen («brus-Ole») og ledet bedriften fram til slutten av 40-tallet, hvor Erik Sandbakken («brus Erik»), gift med Oles datter Gunnvor Langen, overtok. Deretter ble det flere runder med flytting og oppkjøp, fram til i dag, da Jørn Ketil Sanbakken og broren Dag Aadne er med som eiere i Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS og således viderefører en mer enn hundre år gammel familietradisjon på Røros!

I dag får du kjøpt ølet på ulike spise og drikkesteder i Røros og på lokale butikker i området. Vårt tips (og håp) er imidlertid at man snart får kjøpt det flere steder rundt om i Norges land! 

 

Michelinstjerner og miljøpris i skjønn forening på Maaemo

06.07.2012

Michelinstjerner og miljøpris i skjønn forening på Maaemo

Maaemo ble den første restauranten i Skandinavia som gikk fra null til to stjerner i den franske  restaurantguiden Michelin. Men det er ikke ”bare” Michelin som drysser stjerner over Maaemo – restauranten fikk også tidligere i år Miljøprisen fra Norsk Designråd. Miljøprisen deles ut til bedrift og designer for å ha utviklet et produkt eller en løsning som kan vise vesentlig miljøegenskaper i et livsløpsperspektiv.

Hos Maaemo er ikke bærekraft bare et moteriktig uttrykk å smykke seg med, men selve fundamentet til virksomheten. Teamet på Maaemo har virkelig bestemt seg for å tilberede kortreist mat fra produsenter så nært Oslo som overhodet mulig. Det er granskudd fra Oslomarka, grønnsaker fra Østfold og Vestfold og Kylling & egg fra Telemark. De bruker utelukkende økologiske råvarer, og til og med gulvteppene er laget av resirkulerte plastflasker!

Pontus Dalström er tydelig på at dette ikke er et utslag av Hippi-bevegelsen, men et ønske om å presentere retter som skal smake så nært opp til utgangspunktet i de naturlige råvarene som mulig.

Til Norsk Designråd sier Jon Frede Engdahl at de har møtt mye motstand underveis, og at folk har sagt at konseptet er for smalt til å fungere i Norge, at beliggenheten er helt feil og at økologisatsing ikke er forenelig med å drive en gourmetrestaurant. Vi kan vel trygt si at de har bevist det motsatte…

Kaffe fra Ålesund til Tokyo og New York

24.02.2012

Kim  Haagensen, Sindre Røstad og John Wuya har en trang for å vise verden skandinaviske røtter, og det tenker de å gjøre gjennom Scandinavian Coffee House. Med kaffebaren skal de brande det skandinaviske,  det utlendinger ser på som urørt, rent og autentisk.

Gjennom kaffebarkonseptet sitt skal de vise skandinavisk design, arkitektur, interiør og kaffekultur. Snøhetta Arktitektkontor har ansvaret for å tegne innredningen og den baserer seg på åpenhet, ærlighet og nærhet til naturen - det som er kjennetegnet på det nordiske og skandinaviske.

 

Deigner Andreas Engesvik jobber sammen med Snøhetta på innredning, men har også ansvar for å velge ut produktene som skal pryde kaffebaren. SCH har et mål om å etterhvert kunne produsere egne ting under mekervaren Scandinavian Coffee House.

Kaffebaren åpner i mai i Ålesund, og ambisjonen videre er å flytte til New York i løpet av 2012 og deretter til Tokyo.
 

Brimi-kaffe på tur

06.01.2012

Brimi-kaffe på tur

Det er ikke bare i byen kaffekulturen blomstrer. Norge er verdenstoer i kaffekonsum, og kaffe er i ferd med å bli den nye vinen her til lands. Nå har hele Norges tur-kokk meldt seg på med sin egen Bålkaffe.

 

Kaffen er en spesialkaffe med bønner fra Kenya og Den Dominikanske Republikk, og det er det kvalitetsbevisste kaffebrenneriet Crema i Stavanger som har samarbeidet tett med Arne Brimi i utviklingen av den nydelige kaffen. Bålkaffe fra Brimiland serveres selvfølgelig på restaurantene Vianvang og Brimibue. Du kan også bestille kaffen på nett.

Skikkelig norsk fra Bjørklund – ostehøvel, skalldyr og rakfisk…

30.06.2011

Skikkelig norsk fra Bjørklund – ostehøvel, skalldyr og rakfisk…

Thor Bjørklund & Sønner fant opp ostehøvelen i 1925, og i 1988 mottok bedriften Merket for god design for nettopp en ostehøvel. Men det er ikke bare ostehøvler de styrer med…

De siste årene har Bjørklund begynt å satse mer på genuine produkter med særegent design, for eksempel rakfisksettet Kvenna som er designet av Joachim Mustad og ikke minst skalldyrbestikket Stad, designet av Eirin Støen, som har fått mye positiv omtale. Bjørklund mottok både Merket for god design og Red Dot Design Award for nettopp Stad.

 

Bestikket skiller seg ut fra tradisjonelt skalldyrbestikk. – Det har en kompakt sylinderform som gir god balanse i hånden. Man kjenner kvaliteten i det formmessige og i materialvalget, sier Kristin Melgårdsbakken hos Thor Bjørklund & Sønner. Hun forteller at bestikket er laget av plast og stål. – Vi lot ikke produksjonsprinsippet begrense formgivning. Formen kom som førsteprioritet, og produksjonen har nok blitt mer komplisert enn med andre skalldyrbestikk, forklarer Melgårdsbakken.

Du finner Bjørklundproduktene hos Norsk Flid Husfliden.

Sjokoladepiken fra 1933 er opphavet til en smaksopplevelse i Stavanger

23.03.2011

Sjokoladepiken fra 1933 er opphavet til en smaksopplevelse i Stavanger

I 1933 kom en mann hjem fra sin Europareise i Belgia og Østerrike med eksklusive former som han støpte hjemmelaget sjokolade i. Blant disse var sjokoladepiken. Sjokoladepiken og andre figurer ble selve varemerket på Arnes konditori i Stavanger, som etterhvert ble en attraksjon i byen.

Mange år senere, etter at gamle former og maskiner var lagret på bakrommet i flere år, tok barnebarnet Elise fram de gamle kunstene – og sjokoladepiken. I dag er Sjokoladepiken en unik cafe der sjokolade selvfølgelig har fått hovedregien. Mange av sjokoladene er spesielt utviklet med tanke på at de skal nytes sammen med en spesiell kaffe, en særegen champagne eller cognac. Og så ryktes det om en egen spesialitet; sjokoladetoast med brie og aprikossyltetøy… Det virker som det er her du kan finne din favoritt.

Nøgne Ø – det lille bryggeriet som sprenger terningskalaen og lager japansk nasjonaldrikk i Grimstad

28.01.2011

Nøgne Ø – det lille bryggeriet som sprenger terningskalaen og lager japansk nasjonaldrikk i Grimstad

Nøgne Ø er det lille bryggeriet i Grimstad som lager utallige gode ølsorter, deriblant kanskje den eneste juleølen som noen gang har fått terningkast sju(!) i Dagbladets test. Nøgne Ø vant også gull for Dark Horizon og sølv for sin Porter under World Beer Cup 2008.

I 2010 vant de prisen for beste øl og for beste microbryggeri på Australian Internationel Beer Awards. Ølen Nøgne Ø - Imperial Brown Ale gjorde det også skarpt i «Radioresepsjonens verdensomspennende Øltest» med flere måneder på førsteplass. Så da er det vel på tide at du finner din egen favoritt hvis du ikke allerede har gjort det? Sjansen for at du finner en er i hvert fall stor.

Og er du ikke øl-elsker så hva med sake da..? Nøgne Ø er det eneste Norske sake-bryggeriet, og det første i Europa, med sin "hadaka jima” (Nøgne Ø på japansk). Saken er Yamahi og laget med Ginpu ris fra Hokkaido. Saken kan bestilles på alle vinmonopol i Norge hvis de ikke har den allerede. Enjoy!

Sjokolade til alt mellom himmel og jord

02.11.2010

Sjokolade til alt mellom himmel og jord

En forunderlig liten sjokoladefabrikk, langt utpå landsbygda. Det er hva de sier om seg selv, Meium Sjokoladefabrikk som har fått navnet sitt fra gårdsbruket Meium på Selbustrand.

Og når du besøker hjemmesiden deres, møter du Selbusjokoladen i all sin fristende prakt. Her er det sjokolade spesielt utviklet for å gå godt sammen med alt fra Amarone til Selbu blå – blåmuggosten altså.

Meium lover økologisk konfekt med sødmefylte vekster, økologisk dyrkede og viltvoksende. En konfektsjokolade med nordisk touch. Fra Trøndelag. Enjoy.

Håndverk, kjærlighet og en fin historie – servert i en perfekt kopp kaffe

20.10.2010

Håndverk, kjærlighet og en fin historie – servert i en perfekt kopp kaffe

Dromedar skulle være en oase hvor du fikk byens beste kaffe. Det var tanken bak Trondheims første ordentlige kaffebar, etablert i 1997.

I dag er den første Dromedaren blitt til til syv, uten at det er blitt en kjede av den grunn. Hver Dromedar har sin egen stil og karakter, alltid plassert slik at den er en naturlig kaffeoase for alle med tilhørighet til nærområdet.

Felles for dem alle er den kompromissløse jakten på en perfekt kopp kaffe.

Drømmen er et Åpent Bakeri

18.10.2010

Drømmen er et Åpent Bakeri

Noen ting er nesten for godt til å være sant. Som Åpent Bakeri. Håndverksbakeriet bak slottet, som etter 10 år er blitt en institusjon.

Det var ikke mange som hadde tro på den nye etableringen i den litt bortgjemte Inkognitogaten – men er det bra nok, finner folk frem. Og det gjør de til Åpent Bakeri.

Lørdag morgen er det lang kø ute på gaten, og det er ikke få tilreisende som har lurt på hva det er som får oss i verdens rikeste land til å stille opp i kø på den måten. Vi som har hatt gleden av å smake, vet at det er mye der inne som frister.

Nybakt brød, varme croissanter, byens kanskje billigste og beste frokost – og antagelig verdens beste boller. Bollene kan du prøve å bake selv, etter bakeriets egen oppskrift som du finner i boken som er å få kjøpt der.

Og vi bør vel navne at Åpent Bakeri har åpnet fire bakerier til. Alle basert på samme enkle men krevende oppskrift: enkle og naturlige råvarer, solide tradisjoner hvor bakere står dag og natt og baker på gammelt vis.

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten