Ikke vær en dott, strikk en vott!

21.03.2016

To av ti reiser bort i påsken, så de fleste tilbringer påsken hjemme. Visste du at vi har verdens lengste påskeferie? Kanskje har du litt tid disponibelt i hytteveggen eller hjemme i stua hvor du kan ta fram strikketøyet. Og er du nybegynner, kan det jo hende at en medhjelper har litt tid til å hjelpe deg i gang i påskeferien.

Oppskrift på strikkevotter

Strikkevotter er like kledelige til hverdags som på skitur. Et par solgule og hvite votter oser det påske av, og så blir man jo litt glad av å ha på seg noe med farge på. Hvitt og sort eller hvitt og mørkeblått er evige klassikere, så om det er ditt første vottepar du har i tankene i år, er det et sikkert valg å gå for en av disse fargekombinasjonene. Vi har en oppskrift på krusedull-votter (fra Du Store Alpakka) som vi vil dele med deg. Oppskriften finner du her. Og selvfølgelig har vi garn, pinner og kjærlighet også.


Appelsin smaker best til påske

Om ikke solen skinner hele påsken, kan vi trøste oss med at appelsin er påskens sol. Men hvorfor assosierer vi appelsin med påske? Tidligere fikk vi bare middelhavsappelsiner og de har sesong fra juletider til litt over påske. De seneste appelsinene var og er de søteste; påskeappelsinene. Og appelsiner de smaker best på påsketur. Enten på skitur oppe på høyfjellet eller i det mer vårlige lavlandet. Med strikkevotter. For ordens skyld; strikkevottene skal du ha på deg og ikke på appelsinen


Med verdens lengste påskeferie har du tid til å strikke en vott (eller to). Så: Ikke vær en dott, strikk en vott!

All you knit is love!

25.09.2015


Se filmen All you knit is love:

 

Strikketøy og sofakos. Eller høstens vakreste eventyr, for veldig veldig mange. Vi er blitt et strikkende folk. Akkurat da vi trodde at strikkekompetansen ville dø ut, slo strikkebølgen for alvor over oss igjen. Noen av oss har vært der lenge. Noen har faktisk alltid vært der. Som Norsk Flid Husfliden. Hver høst fylles butikkene opp med årets garnnyheter, tradisjonsrike strikkeklassikere og nyskapende mønster. Det inviteres til strikkekafeer og både nybegynnere og hardcore strikkeeksperter kommer innom for å få tips og råd.

Strikketøy er favorittplagget og yndlingssyslet som aldri går av moten. Og alle som har strikket noe til noen, vet hvor mye kjærlighet det kan legges i noen nøster garn. Derfor denne lille kjærlighetserklæringen til strikkeglede i høstmørket. Nynn med, strikk takten og husk: All you knit is love!

Det er lett å komme i gang. Begynn med garn, pinner, mønster og gode råd. Spe gjerne på med ting som bidrar til en perfekt strikkehøst. Som puter, pledd og lamper fra Funky Doris. Kanskje et Rørospledd, eller noe fint fra Ment. Og så er det lov til å jukse litt. For det finnes fantastisk mye fint som er ferdigstrikket også. Fanagenseren er allerede en norsk klassiker, og om noen år er kanskje kjolene fra Mette Møller også der. Alt dette og mye mye mer finner du i din nærmeste Norsk Flid Husfliden butikk, eller i vår nettbutikk.

Hvis det finnes en Norsk nasjonalhøytid, er påsken en sterk kandidat.

04.03.2015

Den norske påsken er ikke gul. Den er hjemmestrikket. Setesdalsgenser, hytteliv i Haustøfler (eller filttøfler som de kalles på folkemunne), påskekrim på sitteunderlag i rørostweed og solbrente neser i solveggen….der har du påskeidyll for veldig mange.

Påsken er tiden for påsketing. Som kryssord og strikketøy og ekstra tid til frokost-teen. Det er da du kan kle deg til fjelltur når du skal rusle en tur til byen, uten at det ser rart ut. Hvis du vil ha et påsketurforslag fra oss, er du veldig velkommen til å stikke innom Norsk Flid Husfliden for å se hva som rører seg innen norsk design.  

Norske strikkeklassikere!

16.02.2015

Norske strikkeklassikere

Norske strikkeklassikere er et begrep – og ikke bare i Norge. Spesielt amerikanerne har trykket disse klassikerne til sitt bryst. Men mye av det som går igjen i det vi i dag kaller typisk norske strikkemønster, for eksempel de geometriske mønstrene i to kontrastfarger, er imidlertid ikke utelukkende norsk. ”Den «helnorske» Selburosa, for eksempel, finner man igjen i mange land gjennom middelalderen og renessansen. Det blir litt som med rosemaling og lutefisk, det var ikke vi som oppfant det heller, men vi ble flinke til å repetere og utvikle dem” sier Dagfinn Skoglund, høyskolelektor i strikking fra KHIO. Det som derimot er typisk norsk er hvor på plagget vi plasserer mønstrene. Som regel er det over brystet og skuldrene, kanskje med små gjentagelser over ribben på håndledd og nederst på bolen.

Og så er det jo sånn at alle de norske strikkeklassikerne er inspirert av hverandre. Av de klassikerne vi kjenner best i dag er det vel Setesdalsgenseren som er den med lengst historie. Det meget tradisjonsrike og klassiske Setesdalsmønsteret kan man faktisk spore tilbake til 1840! Og det var jo akkurat denne genseren som var den soleklare inspirasjonen til den største suksessen av dem alle: Mariusgenseren! På mange måter er jo Mariusgenseren et redesign med nye farger fra den klassiske Setesdalsgenseren.

Mariusgenseren fikk litt av en lansering med Marius Eriksen i skifilmen Troll i Ord. Dette er nok den første produktplasseringen i norsk historie. I ski-komedien hadde Marius Eriksen rollen som kjekk skitrener – iført nettopp Marius-genser. Etter filmen tok etterspørselen etter strikkeoppskriften helt av. Og det har den i grunnen gjort jevnt og trutt med noen tiårs mellomrom siden.

Alle hovedrolleinnehaverne i filmen Troll i ord hadde strikkegensere, men også på andre viktige samfunnsarenaer gir Mariusgenseren kred. Som Gro Harlem Brundtland på budsjettkonferanse, og en lett og luftig antrukket kronprins på joggetur i Oxford.

Og i dag er det ikke bare genseren man finner med det ikoniske mønsteret. Bare hos Norsk Flid Husfliden finner man alt fra mariuskjoler til voksne og barn, marius deksel til telefonen, sokker, luer, matbokser, bøker og ikke minst mønster! Strikkeoppskriften er solgt i over 5 millioner eksemplarer…

Strikkerebellene Arne & Carlos har også laget sin egen versjon av Mariusgenseren – med en liten Atari-twist. Men de har også langt på vei skapt sin egen klassiker, med det litt hemmelige navnet AC02. Genseren var blant Arne & Carlos sin aller første strikkekollekson – spesielt utviklet for Norsk Flid Husfliden. Du kan kjøpe ferdige strikkepakker til kun 425,- kroner! Det er også mye annet lekkert i denne første kolleksjonen – skjerf, ponchoer og luer – og enda flere gensere!

Nasjonal strikkenatt. I Norge naturligvis.

08.11.2013


Hvor ellers kan du direktesende den møysommelige prosessen fra sau til ferdig genser? Fra minutt til minutt, i 12 stive timer, satt strikkeentusiaster klistret til skjermen. NRKs slow-TV konsept er blitt en suksess som vekker oppsikt over hele verden. 

Etter Hurtigruten og Bergensbanen, var det vel bare helt naturlig at det nærmest ikoniske norske strikkeprosjektet ble like grundig dokumentert. 

Strikkeseansen på Norsk Trikotasjemuseum på Salhus engasjerer. Ikke minst har en av genserne som ble vist under programmet virkelig fanget interesse. 

Genseren er en del av en kolleksjon fra Arne & Carlos, eksklusivt designet for Norsk Husfliden. Nå kan vi glede alle med at både mønsteret og garnpakken til denne og resten av kolleksjonen igjen er tilgjengelig i Norsk Flid Husflidens nettbutikk. Se og kjøp kolleksjonen her.

StrikkepakkeStrikkepakkeStrikkepakkeStrikkepakkeStrikkepakke

Dale of Norway og nok en OL-genser

06.11.2013

For mange er strikk og norske strikkeklassikere forbundet med Dale of Norway. Siden pionerårene på 1800-tallet og fram til i dag har de virkelig befestet sin posisjon innen tradisjonelt norsk strikk, eller trikotasje som de kalte det på den tiden. Hvert år får tradisjonelle mønster en ny vri på sitt design, og både vi i Norge og resten av verden får nye strikkefavoritter. For det er på ingen måte sånn at det kun er oss her i Norge som elsker strikkegenserne våre. Dale har stort salg og stor distribusjon i resten av verden, ikke minst i USA! Ta en titt innom din nærmeste Norsk Flid Husfliden butikk for å se et stort utvalg i nyheter, eller handle dem direkte på nett.

Dale fikk sitt store gjennombrudd og ble kjent blant folk flest etter vinter OL i 1956 – Årsaken var kontrakten for den offisielle OL-genseren ”Cortina” designet av Bitten Eriksen. Denne klassiske genseren med tilhørende lue og pannebånd kan du kjøpe her. Dale har lansert offisielle OL-gensere for den norske OL-troppen helt siden suksessen i 1956, og lanserer nå genseren for OL i Sochi. Den nye Dale-genseren vil bli brukt av alle norske OL-utøvere samt idrettsledere, trenere og støtteapparat gjennom hele Ol i Russland, og av Norges langrennsutøvere gjennom hele skisesongen. 

Årets genser er inspirert av 50 tallet, og har en ekslusiv detalj av ekte lakseskinn som glidelås-garasje som en kuriositet. Modeller for genserne er Norges OL-utøvere Therese Johaug, Heidi Weng, Finn Hågen Krogh og Eldar Rønning. Du kan også få din helt egen utgave av denne – stikk innom din nærmeste Norsk Flid Husfliden butikk eller kjøp den direkte i nettbutikken!

Dale Christiania strikkejakkeDale Hedda StrikkejakkeSochi OL-genser

Strikk et skjerf i høst

27.09.2013


Nå er høstferien rett rundt hjørnet, og det er virkelig på tide å ta fram strikketøyet igjen. Det har kommet menge nye mønsterhefter med flotte modeller både fra Rauma og fra Du Store alpakka den siste tiden, og en gjenganger her er skjerf, sjal og halser i de aller fleste varianter. 

Strikker du et skjerf i høstferien er det jo dessuten en stor sjanse for at du faktisk blir ferdig med det i løpet av ferien. 

Bildene i denne artikkelen er kun et lite utvalg av nyhetene du finner hos Norsk Flid Husfliden. 

 Stikk innom din nærmeste butikk, eller kjøp både mønsterpakker, inspirasjonsbøker og garnNorsk Flids nettbutikk

Ny bok fra Arne&Carlos!

09.08.2013


Ny bok fra Arne&Carlos! Fantastiske strikkeoppskrifter som kun krever to pinner og å kunne strikke rett! Den nye boken fra Arne & Carlos byr på de utroligste oppskrifter, og alt men trenger er to pinner og å kunne strikke rett! Nesten for godt til å være sant når du ser hva strikkeoppskriftene gir! Håndarbeid fra hagen er en fantastisk bok med oppskrifter og bilder av alt fra Magnus-hagemus, Hippie-jentene på piknik og store deilige pledd. 

 Du får kjøpt boken hos alle Norsk Flid Husfliden, og på deres nettbutikk får du den dessuten sendt direkte hjem i posten! Her får du også det du eventuelt måtte trenge av pinner og garn. God fornøyelse – og nyt de siste dagene i hagen på Arne & Carlos stasjonsvis!

Drømmegarn fra Du Store Alpakka

10.07.2013


Garnkvaliteten fra Du Store Alpakka er en drøm i seg selv. Det myke fine alpakkafibrene har helt spesielle kvaliteter du vil sette stor pris på. Garnkonseptet Dreamline er også helt unikt, for her kan lage ditt eget drømmegarn ved å sette sammen to eller flere garn fra tre utvalgte luksusgarn: Sky, Air og Soul. Sky består av 70 babyalpakke og 30% silke. 

Air Superlette og myke Air er en blanding av 78% Suri-alpakke og 22%. Soul er et garn med mye volum som minner om fingerstrikking. Dette består av 68%baby-alpakke og 32% nylon.

 Stikk innom nærmeste Norsk Flid Husfliden og begynn jakten på ditt eget, personlige drømmegarn. Du finner også mye inspirasjon i nettbutikken og på Strikkorama.

Tid for sommerstrikk

05.06.2013

Med lyse sommernetter i vente, er det ingen grunn til å la strikkepinnene hvile til høsten.

Lune og svale strikkegensere i fine naturmaterialer er det perfekte følget til norsk sommer. Eller noe helt annet. For det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan skape med garn, alt fra interiør til grytelapper og bikinier.

Garn, strikkepakker, mønster og inspirasjon til alle dine strikkelyster finner du hos Norsk Flid Husfliden. I Nettbutikken til Norsk Flid kan du kjøpe mønster og garn direkte på nett, eller du kan stikke innom din lokale butikk.

Bildene som er vist her er fra Rauma og PT Design, som har mye spennende sommerstrikk du kan glede deg til.

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten