En hyllest til norske matmødre i bomull og lin

22.04.2010

En hyllest til norske matmødre i bomull og lin

Mandal veveri har produsert alt fra bunadsstoffer til duker og møbelstoffer siden 1918. I 1998 fikk de Merket for God Design og vant ”beste norske produksjon” for dukserien ”Babette”. Nå har de kommet med en ny serie duker ”Norske matmødre” som er en hyllest til alle norske kvinner og mødre som har lagt sin sjel i det vakkert dekkede bord, med det gode måltidet, og samværet rundt god mat og drikke. Det er fire varianter, oppkalt etter Hanna Winsnes, Henriette Schønberg Erken, Ingrid Espelid Hovig og Wenche Andersen. Dukene er vevd i bomull og lin i et kremfarget materiale som blekner og lysner ved bruk. Mønstrene er inspirert av ornamentikken som preget de importerte tekstilene som kom til Norge på 1700 og 1800 tallet. Som de selv sier; Barokkens frodige ranker og rokokkoens yndige rose.Hanna Winsnes (1789-1872)
Berømt prestefrue i Stange på Hedemarken og forfatter av kjente og kjære kokebøker. Mange har hørt frasen: Mand tager hvad mand haver: 20 æg og 1 kg pillede ræger. Mønsteret på duken er hentet fra en stakk fra Hedmark som er asymmetrisk og stormønstret.Henriette Schønberg Erken (1866-1953)
Hun er uten sammenligning den mest produktive kokebokforfatter i Norge, og var i nesten to generasjoner med på å forme folks hverdagskost og festmat. Det symmetriske store mønsteret på denne duken finnes på ulike draktdeler fra hele landet.Ingrid Espelid Hovig (1924)
Norges desidert største ”matpersonlighet” som gjennom flere ti-år samlet store skarer når hun kokkelerte på NRK. Hvem husker ikke Ingrid når hun smilte lurt og sa ”så juksa me litt”. Duken har en frodig symmetrisk blomster-ranke på midten.Wenche Andersen (1954)
Vår tids TV-kokk og nordiske matambassadør, har i mange år stått opp før fuglene kvitrer for å formidle lettlaget, tradisjonsrik og velsmakende mat i God morgen Norge på TV2. Duken er små-mønstret, og mønsteret er hentet fra en brude-stakk. Tilsvarende mønstre finnes over hele landet.

Kommentarer

Gravatar profile image

22.04.10 13:02 Per Svar

Flotte duker. Dukene kan kjøpes hos Norsk Flid Husfliden. Gave til deg selv eller andre :-)

Gravatar profile image

22.04.10 13:53 pernilla Svar

Arti innlegg. Visste ikke hvor "man tager hvad man haver" kom fra - så man lærer stadig noe nytt!

Gravatar profile image

22.04.10 15:55 Atina Svar

Disse ser helt fantastiske ut. Fint med norsk produksjon!

Gravatar profile image

22.04.10 20:37 Frøken Dings Svar

Så utrolig fint! Bra med hyllest også til nålevende personer!

Gravatar profile image

23.04.10 11:08 kåre Svar

alt blir så mye bedre når historien er god! dette var arti!

Gravatar profile image

31.10.10 18:21 Inger Lise Svar

Flotte duker til festbordet!! Norsk design og produksjon liker vi.Bra jobba til Mandal veveri!!

Gravatar profile image

05.05.11 05:50 Rochi Svar

Kewl you souhld come up with that. Excellent!

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten