Lag knasende gode julemandler på 30 minutter!

22.12.2015

Brente mandler er en super julegave som går fort å lage og er tradisjonsjuleknask både i Norge, Sverige og Danmark. Det er superenkelt å lage de selv. Og da får du jo en helt unik julegave!

Du trenger:
500 g mandler 
0,5 dl vann 
150 g sukker 
1 ss smør 

Om du vil ha litt ekstra smak, kan du prøve å blande i 2ts kanel og 3ts lakrispulver.

Så gjør du så når du lager brente mandler

  1. Legg mandlene utover i en langpanne, og rist dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Rør i mandlene av og til.
  2. Bland vann og sukker i en kjele. Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 minutter. 
  3. Her er det viktig at du ikke bruker for sterk varme, for da kan sukkeret bli brent (Gå for ristede mandler og ikke svidde!). Ha i de ristede mandlene og rør helt til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene.
  4. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og får en jevn og fin karamellfarge. 
  5. Bland i smøret og rør godt til smøret har smeltet. Hell mandlene på et stekebrett med bakepapir. Ta mandlene fra hverandre med en skje og avkjøl dem. 
    Og visp så har du hjemmelagde brente mandler!

 Pynt et glass og ha mandlene i

 Putt mandlene på glass og pynt gjerne med et fint bånd. Om du vil putte mandlene i en skål med det samme, vil vi tipse om skålen bestemor kråkebolle som er perfekt til sukkertøy. Kråkebollen er i keramikk med blank glasur inni og matt glasur utenpå.

 Vi har også unike gaver hos oss i Norsk Flid Husfliden. Produkter du kun finner i våre butikker som Haustøfler, Linn bunadsstøvlett og et lufttett smykkeskrin. Kom gjerne innom en av våre butikker – vi har til og med åpent noen timer på julaften. 

Tid for klassikere og kreativ innpakning!

02.12.2015


Vi gleder oss til jul, årets lengste høytid. Ingen annen høytid investerer vi så mye i av tid, følelser, kreativitet og ressurser. Det er en tid vi har høye forventninger til, for vi vil den skal bli som den var i fjor, som den alltid har vært. I jula stopper vi på mange måter tiden. Da er det godt at vi har klassikere som står seg.

Hva er så en klassiker? Hos oss er en klassiker noe varig og tidløst som ikke går av moten. Noe vi er stolte av og som holder høy kvalitet. En klassiker skal pakkes inn til jul og så skal den pakkes ut igjen, men aldri bort… Se noen av våre favoritter her.

 

Pakk inn i rødt, gull, blått eller avispapir

Det er ekstra stas å gi bort en gave du har pakket inn selv. Kanskje dette er året du vil gjøre deg ekstra flid med innpakningen? Eller er du en av de som alltid bruker tid på sånt? Uansett hvor på skalaen du er, så vil vi dele noen innpakningstips med deg.

Det finnes gavepapir i alle farger og mønster, med og uten glans. Men det er ikke nødvendig å kjøpe nytt innpakningspapir hvert år. Finn fram restene fra i fjor, eller ta fram noen gamle aviser. Ta en hyssing, sløyfe eller gavebånd rundt, og sett på en til og fra-lapp. Her er det bare å være kreativ. Kanskje en pepperkake med navn skrevet i melis på kan være en artig vri? Eller så kan du skrive rett på papiret med en gulltusj. 

Om du føler for litt pynt, er glitter alltid fint. Naturlig dekor er en klassiker. Et godt tips er rett og slett å gå seg en tur og plukke med noen kvister og kongler – da får du både frisk luft og naturlig pynt som gevinst! Så til det store spørsmålet; hva skal du pakke inn?

Røros Tweed – gitt som gaver siden 1700-tallet

Pleddene fra Røros Tweed er et helnorsk kvalitetsprodukt laget i 100 prosent ull. Du trenger ikke være rakettforsker for å plassere Røros Tweed nettopp på Røros. Men hvorfor akkurat der? Jo, fordi Peder Hiort testamenterte hele sin formue til fattige på Røros på 1700-tallet. Det ble kjøpt inn ull og lin til utdeling blant de fattige. Dette skulle de lage varme klær av som de fikk betalt for. Produksjonen ble samlet inn, og delt ut som gaver til de som trengte det. Mange av de som først fikk betalt for produksjonen, fikk produktene tilbake som gaver.

Produkter fra Røros Tweed ble gitt som gaver allerede på 1700-tallet. Pleddene de lager i dag, finnes i flere størrelser og med ulike farger og mønstre. Et godt pledd kan vare hele livet – den perfekte julegaven som varer. Vi har et stort utvalg i pledd og sitteunderlag til store og små fra Røros Tweed.

Haustøffel fra gården Askeland 

Det finnes mang en godt brukt, og kanskje til og med utslitt haustøffel i de norske hjem og hytter. For dette er en klassiker på linje med Mariusgenseren og andre norske ikoner.

Haustøffelen har historie som går helt tilbake til midten av 1800-tallet på Askelandgarden på Osterøy. Tova har i samarbeid med sjette generasjon Askeland tatt frem denne kulturskatten igjen til glede for alle oss som liker norske designklassikere! Tøffelen toves for hånd i 100 prosent merinoull. Vi har tøffelen til mann, dame og barn, og i flere fargekombinasjoner!

Strikkeklassikere – hjemmestrikket eller ferdigstrikket?

Hjemmestrikkede gaver er tradisjonelle julegaver i Norge. Vakre plagg laget med kjærlighet basert på kunnskap som har gått i arv i generasjoner. Vi har vel alle fått hjemmestrikkede sokker til jul fra bestemor eller en gammel tante? De myke pakkene har alltid hørt med under treet. Gaver som både varmer og varer.

Om strikkeferdighetene har hoppet over en generasjon eller to, er det mye fint og ferdigstrikket å få tak i. Hos Norsk Flid finner du både strikkeoppskrifter og ferdigstrikkede plagg.

Kom gjerne innom en av våre 30 butikker over hele landet, eller besøk vår butikk på nett. Vi deler gjerne våre strikkefavoritter og beste strikketips med deg.

Blant julens største klassikere: Pepperkaker!

18.11.2015

Det blir vel sjelden ordentlig jul uten ordentlige pepperkaker. Og det som er så fint, er at pepperkakene får vi jo gjerne lov til å kose oss med en god stund før selve julaften også! 

I tillegg til at smaken er en liten juleopplevelse i seg selv, er det jo en utmerket ting å gjøre sammen nå før jul - både å bake og å pynte dem! Vi har funnet fram vår beste oppskrift, en mild og god variant, så da har du ingen unnskyldning for ikke å bake. Husk bare at deigen må stå minst 24 timer i kjøleskapet før den er klar, så planlegg i god tid. 

Når det gjelder pynting av pepperkakene er det bare å slippe fantasien løs. Melis i regnbuens farger, nonstop og snøfnugg, seigmenn og sølvkuler – kakene er dine! Gjør du deg ekstra flid kan jo dette bli årets julegave til den som har alt?

I tillegg til oppskriften, finner du alt du måtte trenge til selve bakingen i våre butikker: ulike forkle til liten og stor, kjevler og kakestikkere, bokser til å ha kakene i og litt julepynt og julete for å komme i den rette stemningen! Alt fra norske designere selvfølgelig. Og er du heldig, kan du kanskje få smake på en kake elle to i din nærmeste butikk også! 

Lykke til med bakinga og juleforberedelsene, og velkommen innom en av våre butikker!

Julen begynner med forberedelsene

17.11.2015

Hva er en god jul for deg? For oss er det juleforberedelsene. Fra vi pynter butikkene i november til vi ønsker siste etternøler en riktig god jul og allerede begynner å glede oss til neste år.

Snart er det adventstid. Ventetid. Kveldene blir mørkere og vi tenner levende lys, fyrer i peisen og setter i gang med juleforberedelsene. Baking, pynting, husvask og innkjøp. Forberedelsene er med på å bygge opp forventningene til selve jula, en fest for alle sanser – det skal både se, lukte og høres ut som jul. Så gjør gjerne som oss og gjør deg flid med juleforberedelsene.

Til jul skal man ikke spare på godsakene. Vi slår et slag for syv sorter til jul og norsk design. Hva med et linforkle til en ung bakespire fra Unikum laget i Oslo? Eller en fin kjevle og smultringutstikker i tre av Trond Killi fra Otta som holder seg like fin i årevis? Og når baksten skal settes fram, eller du tar en pause fra juleforberedelsene, kan det vel passe bra med en kopp te fra Tetøsene Hilde og Kathrine som har en tesort til enhver anledning.

Vi har mange flere gullkorn fra norske designere i butikkene våre. Har du lyst til å dele god, gammeldags julestemning med oss? Kom innom en av våre 30 butikker over hele landet, eller besøk vår butikk på nett.

Vi snakker god, gammeldags julestemning!

12.11.2015

Det skjer noe i desember. Lydene forandre seg. Sangene er andre enn ellers.  Maten får en egen smak. Ting begynner å glitre litt mer enn før, og merkelige men velkjente lukter fyller husene. Inne i husene. Der hvor folk har begynt å sette seg ned. Hvor de gjør noe så uvanlig som å snakke sammen og lage ting. Med saks og pinner, pensel og papir. Uten mobiltelefon, men ofte med et smil og veldig mye kjærlighet. Og plutselig er det jul. Sånn som julen var, og slik vi vil at julen skal være.Vi snakker god, gammeldags julestemning. Og for oss begynner den med forberedelsene hjemme. Hjemme, som er butikkene våre. Alle de 30 butikkene som vi har pyntet og forberedt til du kanskje kommer innom oss. Hvis du er like glad i julen som vi er, tipper vi at du vil føle deg hjemme. Og da blir det en god jul for oss også. I år som i fjor. Eller ”same procedure as every year”, som det heter i den norske juletradisjonen.


Vi gleder oss til å se deg. Velkommen til nettbutikken, eller din nærmeste butikk.

Håndlaget - i grove leirtyper, naturfarger, og litt kontraster.

18.12.2013


GoForm er egentlig Beate Lund Kristiansen. Hun lager keramikk for hånd, og ønsker å holde seg til; røft, tøft og moderne som hun selv sier! Produktene hennes er gjennomgående i grove leirtyper og naturfarger, men det er ofte et element av kontrast i form av finish og farge, og av og til litt humor. ”For meg er det viktig at jeg er i bevegelse uttrykksmessig, og at prosessene skjer naturlig ut i fra hvor på ”stien” jeg befinner meg. Det er viktig å være tro mot seg selv og det man står for. Først da har det man lager en mulighet til å bli 100%, tror jeg”, sier Beate selv. 

Beate henter sin inspirasjon fra mennesker, natur, tekstiler, kunst, bøker og ord, hverdagsritualer og personlige behov. 

”Det jeg synes er så utrolig givende med keramikken, og for øvrig alt annet skapende, er at man står så fri – fri til å bruke øyeblikket. Det jeg produserer skal reflektere meg, på en måte... Og så er det bare å håpe at det rører ved noe i andre… ” sier Beate. 

Et stort utvalg av produktene får du kjøpt i din nærmeste Norsk Flid Husfliden butikk, eller du kan få dem sendt i posten fra deres nettbutikk.

goform hjerteskålGoform krus med rødt hjertegoform hjrte til inngangsparti

Når Vardø igjen våknet – og gamle bygg ble vekt til live.

29.10.2013


Etter å ha fått mye oppmerksomhet etter å ha dekorert falleferdige bygg i Lofoten, planla Pøbel og kunstnerkollega, DOLK en gatekunstfestival. Men de hadde en stor utfordring: Avstanden mellom aktuelle bygg gjorde prosjektet vanskelig å gjennomføre. 

Men så fant de Vardø! Den tidligere pomorhovedstaden har i dag knappe 2000 innbyggere, og som så mange andre byer i Finnmark har Vardø opplevd stor fraflytting de siste årene. Siden 2001 har folketallet sunket med over 20 prosent den lille øya, og tilbake står nedlagte butikker, næringslokaler og falleferdige boliger. 

Gatekunstfestivalen i Vardø som fikk navnet Komafest handler om å skape noe positivt ut av noe negativt; gi ungdommen noe å være stolt av, forteller Pøbel. Han ønsker å vise Vardøs unge innbyggere at gatekunst ikke nødvendigvis kun finnes i byene. -Bygg har sjel og de forteller en historie. Vi vil fremheve disse historiene, forklarer Pøbel. 

De tolv gatekunstartistene som var med på Komafest har virkelig vekt Vardø til live igjen gjennom fantastisk utsmykning av falleferdige hus. Kunsten er virkelig tilpasset sitt miljø – med en god porsjon humor, sammen med masse alvor. Vardø er virkelig et unikt sted – en øy nord for Russland, der ikke et eneste tre overlever (selv om det ble omhyggelig passet på). 

Folkene som bor her er fantastiske, naturen helt egen, og jeg vil påstå at det ikke finnes et vakrere sted å se midnattssolen. Og nå har altså denne øya fått enda en attraksjon. Et annerledes uttrykk som kler byen så godt. Ta turen til Vardø!

Ut på tur – med norsk design

15.08.2013

Tur er virkelig et erkenorsk begrep. Nordmenn skal liksom alltid på tur – i marka eller i byen eller på fjellet. Og vi har da også en rekke norske produkter spesielt tilpasset turen. Mariusgenseren er en selvskreven klassiker på enhver tur, både sommer og vinter. Like under bunaden og langt over brunosten rager Mariusgenseren som norsk design- og stilikon. Norges suverent mest strikkede genser har solgt opp mot fem millioner mønstre, og når hvert mønster kan bli til flere gensere, er antallet Mariusgensere temmelig formidabelt! Nå kan heldigvis alle oss som enten ikke kan eller har tid til å strikke skaffe oss genseren allikevel. Hos Norsk Flid Husfliden kan du kjøpe ferdigstrikkede mariusgensere. Gå i nærmeste butikk, eller kjøp direkte her.

Turkopper i tre, og sitteunderlag i ull er perfekt til høstens turer. Designet og produsert i Norge med noen av de beste materialene vi har, og i flere ulike design. Perfekt gave til turkompisen eller til deg selv. God tur! 


Sitteunderlag i ullTurkopper i tre
Mariusgenser

Haustøffelen - en ekte klassiker!

13.03.2013

Det finnes mang en godt brukt, og kanskje til og med utslitt haustøffel i de norske hjem og hytter. For dette er en klassiker på linje med mariusgenseren og andre norske ikoner.

Haustøffelen har historie som går helt tilbake til midten av 1800-tallet på Askelandgarden på Osterøy. Nå har Tova i samarbeid med 6. generasjon Askeland tatt frem denne kultur-skatten igjen, eksklusivt for Norsk Flid Husfliden, og til glede for alle oss som liker norske designklassikere!

Tøffelen er nå å finne i alle Norsk Flid Husfliden butikkene. Den klassiske grå varianten finnes for både dame, herre og barn. Ellers tas det fram ulike farger for de kommende sesongene.

Topptur på Blånebba – barneboka med toppturkunnskaper for både liten og stor

08.03.2013


Topptur på Blånebba er barneboken som passer for absolutt alle som er glad i fjellet – på samme måte som Pixar sine animsjonsfilmer passer for alle som er glad i film.

Boka er i utgangspunktet en barnebok for aktive foreldre som ønsker å involvere barna i fjellets gleder. Illustrasjonene kombinerer foto med tegninger, noe som gir en helt egen effekt, og ikke minst gjennkjennelse fra det faktiske området. Med kortfattede tekster tar den leserne med inn fjellets verden. Boken tar for seg toppturenes oppturer og farer med humor og bilder, der fantasi og virkelighet blandes. På turen får vi også med oss en dose toppturkunnskap for de aller yngste...og kanskje også de eldre?

En perfekt gave til alle som skal på fjellet nå i påsken eller nårsomhelst egentlig. Boka er skrevet av brødrene Grimsæth, og kan bestilles direkte her hos Fri Flyt som er utgiver. Du finner den også hos en rekke bokhandler rundt om I landet! God fornøyelse. Og god tur.

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten