Norske strikkeklassikere!

16.02.2015

Norske strikkeklassikere

Norske strikkeklassikere er et begrep – og ikke bare i Norge. Spesielt amerikanerne har trykket disse klassikerne til sitt bryst. Men mye av det som går igjen i det vi i dag kaller typisk norske strikkemønster, for eksempel de geometriske mønstrene i to kontrastfarger, er imidlertid ikke utelukkende norsk. ”Den «helnorske» Selburosa, for eksempel, finner man igjen i mange land gjennom middelalderen og renessansen. Det blir litt som med rosemaling og lutefisk, det var ikke vi som oppfant det heller, men vi ble flinke til å repetere og utvikle dem” sier Dagfinn Skoglund, høyskolelektor i strikking fra KHIO. Det som derimot er typisk norsk er hvor på plagget vi plasserer mønstrene. Som regel er det over brystet og skuldrene, kanskje med små gjentagelser over ribben på håndledd og nederst på bolen.

Og så er det jo sånn at alle de norske strikkeklassikerne er inspirert av hverandre. Av de klassikerne vi kjenner best i dag er det vel Setesdalsgenseren som er den med lengst historie. Det meget tradisjonsrike og klassiske Setesdalsmønsteret kan man faktisk spore tilbake til 1840! Og det var jo akkurat denne genseren som var den soleklare inspirasjonen til den største suksessen av dem alle: Mariusgenseren! På mange måter er jo Mariusgenseren et redesign med nye farger fra den klassiske Setesdalsgenseren.

Mariusgenseren fikk litt av en lansering med Marius Eriksen i skifilmen Troll i Ord. Dette er nok den første produktplasseringen i norsk historie. I ski-komedien hadde Marius Eriksen rollen som kjekk skitrener – iført nettopp Marius-genser. Etter filmen tok etterspørselen etter strikkeoppskriften helt av. Og det har den i grunnen gjort jevnt og trutt med noen tiårs mellomrom siden.

Alle hovedrolleinnehaverne i filmen Troll i ord hadde strikkegensere, men også på andre viktige samfunnsarenaer gir Mariusgenseren kred. Som Gro Harlem Brundtland på budsjettkonferanse, og en lett og luftig antrukket kronprins på joggetur i Oxford.

Og i dag er det ikke bare genseren man finner med det ikoniske mønsteret. Bare hos Norsk Flid Husfliden finner man alt fra mariuskjoler til voksne og barn, marius deksel til telefonen, sokker, luer, matbokser, bøker og ikke minst mønster! Strikkeoppskriften er solgt i over 5 millioner eksemplarer…

Strikkerebellene Arne & Carlos har også laget sin egen versjon av Mariusgenseren – med en liten Atari-twist. Men de har også langt på vei skapt sin egen klassiker, med det litt hemmelige navnet AC02. Genseren var blant Arne & Carlos sin aller første strikkekollekson – spesielt utviklet for Norsk Flid Husfliden. Du kan kjøpe ferdige strikkepakker til kun 425,- kroner! Det er også mye annet lekkert i denne første kolleksjonen – skjerf, ponchoer og luer – og enda flere gensere!

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten