11 unike bunader. 10 sydamer. Og nærmere 300 bunader i året.

15.04.2012

Velkommen til en av Norges travleste systuer. Midt i Lillehammer ligger systua i Norsk Flid Husfliden. Her er det høy aktivitet store deler av året, for det er ingen liten jobb når nærmere 300 bunader skal leveres etter alle skredderkunstens regler til alle de forventningsfulle kundene.

 

Gudbransdalsbunaden er distriktets mest bruke bunad, og spiller naturlig nok en hovedrolle på systua også. Det er imidlertid ikke den eneste de syr. Hele 11 bunader tilbyr de her. Den nyeste bunaden er den rekonstruerte Grafferbunaden. I tillegg til alle sydamene, har Lillehammer minst like mange som broderer. Åtte er sysselsatt  med strømper, sjal og hosebånd.

 

Det meste av bunadsproduksjonen er skreddersøm. Et møysommelig presisjonsarbeid som stiller store krav til håndverksmessig kvalitet og kunnskap om hver enkelt bunad. En mindre del av produksjonen er konfeksjonssøm, og det finnes eksempler på at den effektive systua har lever en komplett herrebunad samme dag. De fleste bunadshistorier er nok litt lenger enn det. Med alle de valgmuligheten som fines i stoffvalg, farger og kvaliteter, er det en god ide å ikke vente for lenge når du først har bestemt deg for at du vil ha en bunad.

 

Butikken på Lillehammer har sin egen historie som skriver seg tilbake til 1916. Bunadssøm ble en del av virksomheten i 1930, og i dag er det selve hjerte i butikken som er en reise i Norske kultur og skaperkraft – midt i Storgata i Lillehammer.

 

 

Kommentarer

Gravatar profile image

20.10.12 01:46 Rikke Bentzen Svar

Jeg vil høre om i kan fortælle mig hvad det er for en bunad som kvinden i midten bærer på det billede hvor der er tre kvinder på samme foto, og hvor kvinden til højre har Graffabunaden på. Jeg har ikke kunnet finde den nogle steder. Med venlig hilsen Rikke

Gravatar profile image

14.06.15 11:24 Stine Hoel Varvin Svar

Hei. Hva heter kjolen til venstre på bildet med tre ulike kjoler? På forhånd takk!

Gravatar profile image

14.06.15 11:24 Stine Hoel Varvin Svar

Hei. Hva heter kjolen til venstre på bildet med tre ulike kjoler? På forhånd takk!

Skriv kommentar
captcha

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten