125 år - og enda flere historier

14.12.2012

I år feirer Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk intet mindre enn 125 år! De har en lang historie lokalt i Lillehammer, men også nasjonalt og internasjonalt. Gjennom årene har de samarbeidet med en rekke tekstil- og møbeldesignere, og parallelt har de jobbet med det norskeste av alle produkt; bunad. De leverer fremdeles bunadsstoffer til blant annet Norsk Flid Husfliden og over 100 ulike bunader.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk har ved flere anledninger samarbeidet med norske og internasjonale studenter. I 2011 samarbeidet de med Ulrika Hägglöf på hennes masteroppgave ved Konstfack i Stockholm. Hennes interesse for draperinger kommer godt til syne i hennes Draped Delusion, et kunstverk i stoff.

 

Stoffet ”Odal” ble utviklet sammen med Norway Says og Per Bjørnsen på tidlig 2000-tallet. Stoffet er tykt og i god ullkvalitet, og ble raskt en bestselger.

For stoffet ”Odal” ble Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk tildelt Merket for God design i 2003, og de fikk sammen med Norway Says og LK Hjelle Hedersprisen for God Design for sofaen Hal som hadde dette stoffet.

Hans Hosak (82) og Kari Skogstad (84), begge på bildet over, opplevde mye av 60-tallet på Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk. I anledning 125 års jubileet møttes de på sin gamle arbeidsplass. Hans, som var fabrikkens første sjefsdesigner, tok turen helt fra Småland, mens Kari, som ble ansatt som designer i 64, fremdeles bor i nærheten av fabrikken.

Med designerne Hans Hosak og Kari Skogstad vokste Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk strekt på 60 og 70-tallet. Hosak var kunstneres som også hadde teknisk bakgrunn og blikk for trender i markedet.

I tiåret kalt ”teko-industriens krise” befestet fabrikken seg ytterligere. En dramatisk omlegging til storsatsning på møbelstoffer var perfekt timet.

Og noen ting varer (nesten) evig. Bunaden er kanskje det norskeste av det norske, et plagg som gjerne går i arv i generasjoner. Det stiller store krav til både de som syr dem og de som lager stoffene. Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk er ledende leverandør av bunadsstoffer blant annet til Norsk Flid Husfliden, og også den leverandøren med lengst erfaring på området.

Det er ikke lite Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk har vært med på de siste 125 årene. Vi har trukket ut noen få highlights i denne artikkelen, men har du lyst til å lese mer om den spennende historien kan du laste ned deres jubileumsmagasin her. God fornøyelse!

 Kommentarer

Gravatar profile image

18.12.12 09:35 Peder Svar

Fantastisk med en slik bedrift. Kvalitet, design og norsk. Grattis!

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten