Klauven? Det er Vest-Agderbunaden det

16.04.2012

Alle bunader har sine små hemmeligheter og spesielle detaljer som særpreger netteopp denne bunaden. Og ofte har disse detaljene en liten historie. Vest-Agderbunaden er intet unntak. Den karakteristiske «klauven» som ligger bak på snørelivet og trøya er et viktig kjennetegn for Vest-Agder bunaden. «Klauven» er de små duttene bak og er siste rest av en fold, fra den tiden livet var sidere. Etter hvert krøp livlinjen oppover, og gjorde folden bak kortere og kortere som til slutt, her i Vest-Agder, til slutt ble til en bitte liten «klauv».

”Valken” er også sin egen historie.  Dette særegne hodeplagget til gifte kvinner er en vase, sydd i mange farger og pyntet med bånd i forskjellige farger og håndlagde gullkniplinger. Det sies at det aldri skal brukes ensfarget sort og ingen av vasene sys helt like. I en av de gamle vasene er det visstnok funnet et gammelt kjærlighetsbrev. Valken, som er en fellesbetegnelse for hodeplagg fra Vest-Agder, ble fra gammelt av fylt med never for å få den stive formen, men siden den er vanskelig å forme, blir det i dag brukt strie. 

Systua i Norsk Flid Husfliden Mandal har produsert og levert ferdigsydde bunader siden slutten av 50-tallet. Butikkens historie skriver seg helt tilbake til 1924, den gang under navnet Vestagder Husflid. Bunadsproduksjonen omfatter flere bunader. De har en drakt som er en rekonstruksjon av en brudedrakt fra 1800-tallet og en kvinnebunad basert på folkedrakter fra perioden 1930-1970-tallet. Til kvinnebunaden kan man velge mellom tre ulike stakker; stripestakken, plissèstakken og rynkestakken. I tillegg er det valgmuligheter innenfor snøreliv, sjal og fokle. Mannsbunaden bygger på materiale fra 1800-tallet og barnebunaden til jente og gutt er kopier av bunadene til de voksne.

Hele 350 bunader leveres fra den travle suystua i Mandal,i nært og godt samarbeid med kyndige, lokale hjemmeprodusenter. Kvinnebunaden i Vest-Agder har en rekke  kombinasjonsmuligheter, noe som stiller store krav til håndverksmessig kompetanse og kunnskap om lokale drakttradisjoner.  Hver bunad skal passe perfekt, og der ligger mye av motivasjonen og arbeidsgleden gleden i systua. Draktdelene består av stakk, snøreliv, trøye og/eller sjal, skjorte og forkle.  Alle draktdelene kan kombineres fritt med unntak av kombinasjonen stripestakk og brodert forkle. 1810-drakten leveres som hel drakt med stakk, trøye, silkeliv, skjorte og forkle. Man kan velge mellom blått, rosa og gult snøreliv i silke eller et kalander snøreliv. 

Den nyeste bunaden er den rekonstruerte Vest-Agder-drakten fra 1810. Drakten er i sin helhet håndsydd. En eksklusiv og påkostet drakt som skiller seg ut fra kvinnebunaden i både snitt og stoffbruk. I

Draktutvikling er en viktig del virksomheten i  Mandal. Akkurat nå jobbes det med å utvikle et nytt sjal til damebunaden, som blir en rekonstruksjon av et gammelt bevart sjal som ligger på Vest-Agdermuseet i Mandal. Et nytt kapittel i den levende bunadstradisjonen i Vest-Agder.

Kommentarer

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten