Spell-Ola, Johannes Konstknekt og Hovistuten på ekte Rørosøl!

11.10.2012

Den nye Rørosølen er tuftet på lange familietradisjoner som nå tas opp igjen, og tar utgangspunkt i både historiske personer og begivenheter, og til og med noen av Johan Falkbergets sentrale rollefigurer. Spell-Ola er den enkle, barske, Johannes Konstknekt er den lyse, sommerlige og lett syrlige. Hovistuten den sammensatte, spennende og kraftige matølen. Navnene til de to sistnevnte er vel kjente fra Johan Falkbergets fortellinger, mens den siste er en langt mer lokal historie. Spell-Ola er den barske historien om de hardtarbeidende gruvearbeiderne som gjorde opprør da de hadde gått i veldig lang tid uten betaling.


Rørosølen er som nevnt en familietradisjon som nå føres videre. I 1900 ble Røros Mineralvannfabrikk startet med Oliver Langen («brus-Oliver») som bestyrer i heller beskjedne lokaler på Flanderborg. Oliver kjøpte senere fabrikken som i starten kunne produsere hele 400 flasker om dagen på full kapasitet. I 1937 overtok sønnen Ole Langen («brus-Ole») og ledet bedriften fram til slutten av 40-tallet, hvor Erik Sandbakken («brus Erik»), gift med Oles datter Gunnvor Langen, overtok. Deretter ble det flere runder med flytting og oppkjøp, fram til i dag, da Jørn Ketil Sanbakken og broren Dag Aadne er med som eiere i Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS og således viderefører en mer enn hundre år gammel familietradisjon på Røros!

I dag får du kjøpt ølet på ulike spise og drikkesteder i Røros og på lokale butikker i området. Vårt tips (og håp) er imidlertid at man snart får kjøpt det flere steder rundt om i Norges land! 

 

Kommentarer

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten