Trondhjemmere trykker Trønderbunaden til sitt hjerte

14.05.2012

I sentrum av Trondheim ligger Norsk Flid Husfliden Trondheim, eller som de kalles på folkemunne Husfliden Trondheim. I år feirer butikken og systua 125 år, og jubilanten markere dette med tidenes år for Trønderbunaden. I år har pågangen vært stor med 250 ferdigsydde bunader mot 200 fra tidligere år.

Butikken har sitt utspring i husflidsforeningen "Norsk Husflids Venner" som  ble etablert i 1887. Det var de som konstruerte Trønderbunaden. I 1920 begynte tre lærerinner å lete etter modeller til en fremtidig bunad for Trøndelag. De var lei av å låne klær når de skulle pynte seg. Tre år etter ble de tre første Trønderbunadene sydd. Etter 2. verdenskrig og frem til midten av 1960-årene fortsatt utviklingen av bunaden. Norsk Flid Husfliden Trondheim syr sine bunader med stoff fra Røros Tweed og Krivi Vev på Tingvoll.

Trønderbunad for herrer kommer i tre utgaver; den ene med aner fra Ålen, den andre med aner fra Gauldal og den siste er Borgerbunaden.  I tillegg til bunader selger også Norsk Flid Husfliden Trondheim drakter hvor Silkefin og Elisabeth-drakt er de mest brukte.

Sydamene i Trondheim er opptatt av historie, kvalitet og skreddersøm. Men de ser også på jobben sin som et slag for miljøet - for investering i en bunad er investering i et plagg som kan gå i tradisjoner.

Kommentarer

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten