To etasjer – midt i hovedgata – med garn, gaver, bunad og spennende historier

12.07.2012

I Jernbaneveien, midt i sentrum i Fagernes finner du Norsk Flid Husfliden Fagernes – et langt navn og en innholdsrik butikk! Oddrun, Ingrid, Eli, Jasminka og Torhild ønsker deg velkommen til butikken, til Fagernes og til Valdres!

Den toetasjes butikken inneholder en stor garnavdeling foruten gaver, bruksting og litt klær. Her hjelper Eli og de andre deg mer enn gjerne – enten det skal være en strikkeoppskrift eller en spesiell gave med en historie.


En av de lokale spesialitetene er skillbragdtepper, som på folkemunne kalles ”kristnetepper”. Det er den typen teppe som du ser bilde av på veggen bak de broderte bunadene (nederst). Det har fått navnet sitt på bakgrunn av at de ofte svøpte barnet inn i teppet når det skulle bæres til dåpen. Dette teppet har inspirert til et strikkemønster til genser/jakke. Norsk Flid Husfliden Fagernes sin egen designer Aslaug Fossen Helle laget det tidlig på 90-tallet. Mønsteret har fått navnet Tradisjon og er en klassiker som fremdeles selger bra!    


Andre etasje i butikken er forbeholdt bunadsavdelingen - med stor bunadsbutikk og produksjonslokaler. Her jobber fem dyktige bunadsmedarbeidere som ivaretar det tradisjonsrike håndverket med stolthet og respekt for faget. Det er der inne på systua at bunadene blir til. Først og fremst Gamle Valdres, som er den bunaden de fleste velger. Men også Nye Valdres, med sine broderier laget med inspirasjon i en gammel lue fra Sundheim. I tillegg syr de Rutastakken. En folkedrakt som kommer i seks varianter i stoffvalget. Her velger du farge og mønster på både forkle, silkesjal og lue, så drakten blir så unik som du vil ha den. For herrer er det mannsbunad fra Valdres som gjelder. Denne bunaden kom i bruk igjen i 1962. Grunnlaget for bunaden ligger i draktskikkenfra Valdres på midten av 1800-tallet.


Lokalt håndverk er den røde tråden i det møysommelige arbeidet som ligger bak bunadene i systua på Fargernes. Bunadene blir både sydd og montert her. Til og med sølvet kommer fra lokale produsenter. Det er rike sølvsmedtradisjoner i valdres, og samarbeidet med Høvda Sylv og Tre er et viktig bidrag til bunadstradisjonen her.


Tidligere hadde man også en egen vevstue hos Norsk Flid Husfliden Fagernes. Der vevde de rutastoffene til rutastakkene og vestestoffet til herrebunadene helt til 1997, da de flyttet til sine nåværende lokaler.

 

Norsk Flid Husfliden Fagernes er helt klart en grunn i seg selv til å dra til dette vakre stedet, men det er som kjent mye annet å by på i området også! Fagernes er knutepunktet mellom øst/vest og nord/sør – veien over Valdresflya som er nasjonal turistvei – og åpen vår, sommer og høst.                                 


Fagernes fikk bystatus i 2009, og tettstedet har forandret seg mye de siste årene. Jernbaneveien, som er hovedgata og hvor butikken holder til, har åpnet seg mot Strandefjorden hvor du både kan bade og promenere – og seile og drive vannaktiviteter av forskjellig slag. Er du glad i natur og kultur er Valdres det rette stedet. Klikk deg inn her og se hva du kan oppleve av fjellvandring og sykkelturer i nærområdet. Du kan også lese mer i sanseriket brosjyren på valdres.no

Kommentarer

Gravatar profile image

19.07.12 17:22 Reidun Solberg Svar

Så flotte bilder! Har samme åklepå veggen hjemme, og nå har jeg akkurat strikka meg Tradisjon kofte i gråtoner med litt limegrønt i :)

Gravatar profile image

21.10.13 18:00 Elisabeth Salomonsen Svar

Hej :) TAK for rigtig god service ved køb af garn. Jeg ved ikke om du kan huske os , jeg spurgte efter mønster på en gense i felter og du var så flink af give mig den gratis. :) En rigtig hyggelig butik vi vil helt sikkert kikke ind igen når vi kommer til Fagernes igen. VI ..er de 2 svigerinder fra Danmark Elisabeth og Birgit..da vi sagde farvel ..var du sød at sige farvel på Dansk :) ..jeg kunne have købt meget mere garn hos dig ..en så koselig forretning at komme ind i.Jeg blev helt vild med dine 2 puder du havde udenfor på 2 stole med et stort hjerte på hver...jeg vil prøve at strikke dem :) du er meget velkommen til at kikke forbi min strikkeblog :) http://gladestrikkepinde.blogspot.dk/

Skriv kommentar
captcha

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten