Når Vardø igjen våknet – og gamle bygg ble vekt til live.

29.10.2013


Etter å ha fått mye oppmerksomhet etter å ha dekorert falleferdige bygg i Lofoten, planla Pøbel og kunstnerkollega, DOLK en gatekunstfestival. Men de hadde en stor utfordring: Avstanden mellom aktuelle bygg gjorde prosjektet vanskelig å gjennomføre. 

Men så fant de Vardø! Den tidligere pomorhovedstaden har i dag knappe 2000 innbyggere, og som så mange andre byer i Finnmark har Vardø opplevd stor fraflytting de siste årene. Siden 2001 har folketallet sunket med over 20 prosent den lille øya, og tilbake står nedlagte butikker, næringslokaler og falleferdige boliger. 

Gatekunstfestivalen i Vardø som fikk navnet Komafest handler om å skape noe positivt ut av noe negativt; gi ungdommen noe å være stolt av, forteller Pøbel. Han ønsker å vise Vardøs unge innbyggere at gatekunst ikke nødvendigvis kun finnes i byene. -Bygg har sjel og de forteller en historie. Vi vil fremheve disse historiene, forklarer Pøbel. 

De tolv gatekunstartistene som var med på Komafest har virkelig vekt Vardø til live igjen gjennom fantastisk utsmykning av falleferdige hus. Kunsten er virkelig tilpasset sitt miljø – med en god porsjon humor, sammen med masse alvor. Vardø er virkelig et unikt sted – en øy nord for Russland, der ikke et eneste tre overlever (selv om det ble omhyggelig passet på). 

Folkene som bor her er fantastiske, naturen helt egen, og jeg vil påstå at det ikke finnes et vakrere sted å se midnattssolen. Og nå har altså denne øya fått enda en attraksjon. Et annerledes uttrykk som kler byen så godt. Ta turen til Vardø!

Kommentarer

Gravatar profile image

30.10.13 11:47 Gry Svar

Fantastisk kult! Bildene i artikkelen er så flotte. For en herlig kunst. Nå fikk jeg lyst til å dra til Vardø!

Gravatar profile image

30.10.13 12:27 anne Svar

Wow! Grattis til Vardø

Gravatar profile image

16.09.22 17:53 Einar Irgens Svar

Vardø ruler 🥳 Men når skal folk oppdage det? Og når skal vardøværingene innse det sjøl?

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten