En hyllest til norske matmødre og det gode måltidet

16.12.2010

En hyllest til norske matmødre og det gode måltidet

Mandal veveri har produsert alt i stoffer og duker siden 1918. I 1998 fikk de Merket for God Design og vant ”beste norske produksjon” for dukserien ”Babette”.

Deres nyeste dukserie har fått navnet ”Norske matmødre”. Den er en hyllest til alle norske kvinner og mødre som har lagt sin sjel i det vakkert dekkede bord, med det gode måltidet, og samværet rundt god mat og drikke. Det er fire varianter, oppkalt etter Hanna Winsnes, Henriette Schønberg Erken, Ingrid Espelid Hovig og Wenche Andersen. Dukene er vevd i bomull og lin og mønstrene er inspirert av ornamentikken som preget de importerte tekstilene som kom til Norge på 1700 og 1800 tallet.

Hanna Winsnes (1789-1872)
Berømt prestefrue i Stange på Hedemarken og forfatter av kjente og kjære kokebøker. Mange har hørt frasen: Mand tager hvad mand haver: 20 æg og 1 kg pillede ræger. Mønsteret på duken er hentet fra en stakk fra Hedmark som er asymmetrisk og stormønstret.

Henriette Schønberg Erken (1866-1953)
Hun er uten sammenligning den mest produktive kokebokforfatter i Norge, og var i nesten to generasjoner med på å forme folks hverdagskost og festmat. Det symmetriske store mønsteret på denne duken finnes på ulike draktdeler fra hele landet.

Ingrid Espelid Hovig (1924)
Norges desidert største ”matpersonlighet” som gjennom flere ti-år samlet store skarer når hun kokkelerte på NRK. Hvem husker ikke Ingrid når hun smilte lurt og sa ”så juksa me litt”. Duken har en frodig symmetrisk blomster-ranke på midten.

Wenche Andersen (1954)
Vår tids TV-kokk og nordiske matambassadør, har i mange år stått opp før fuglene kvitrer for å for¬midle lettlaget, tradisjonsrik og velsmakende mat i God morgen Norge på TV2. Duken er små-mønstret, og mønsteret er hentet fra en brude-stakk. Tilsvarende mønstre finnes over hele landet.

Kommentarer

Gravatar profile image

06.05.11 16:29 Spud Svar

That's way more celver than I was expecting. Thanks!

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten