Porsgrunns vakreste

08.05.2012

Porsgrunns vakreste

For det er vel ingen tvil om at bunadene fra Telemark er spesielt vakre. Når du ser den flotte Beltestaken og Raudtrøyebunaden en vårdag i mai, er det vanskelig å se for seg at det finnes noe finere å pynte seg i.

Akkurat at det er det mange som tenker, og derfor er det travle dager nå i systua i Norsk Flid Husfliden i Porsgrunn. Her har de egen systue hvor dyktige sydamer og fagfolk ivaretar både tradisjoner og håndverksmessig kvalitet helt ut til fingerspissene.

De syr to bunader her. Beltestakken er allerede nevnt, og da snakker vi om Porsgrunnsmodellen av Øst-Telemark Beltestakk. Denne er laget i samme snitt, farger og tilsvarende materialer som en registrert beltestakk fra Bø i Telemark. Snittet er gitt, men du kan selv velge belte, livstoff, forkle, hjul og skjorte, og gi bunaden ditt personlige preg. Beltestakken er fra 1850. Noe eldre er Raudtrøyebunaden. Denne er hentet fra draktskikken i Øst-Telemark tidlig på 1800-tallet. En flott bunad med mange variasjonsmuligheter med et lite liv som kan være brodert, sydd i brokade, silke, fløyel eller kalemank.

Det er ingen tilfeldighet at bunadssømmen har en så viktig rolle i butikken i Storgata, like ved Bratsberg Brygge. Det er en rik tradisjon de ivaretar her, og i bunadsavdelingen jobbes det også med utvikling av nye modeller. Et arbeid som krever kunnskap, tålmodighet og respekt for den tradisjonen man selv er en del av.

Kommentarer

Skriv kommentar
captcha

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten