Norsk Flid Husfliden Trondheim - 125 år ung!

09.08.2012

Et tidligere styremedlem i Norsk Flid Husfliden i Trondheim, uttalte i sin tid at i Trøndelag er det en form for husflid å brenne hjemme. Man kan trygt si at uttalelsen vakte en viss oppmerksomhet, og den representerer vel neppe den tradisjonsrike butikkens offisielle syn på saken. Interessen for husflid er imidlertid høyst levende i Trønderhovedstaden. Butikken Olav Trygvasons gate er for en institusjon å regne. Den har gjennomgått flere fornyelser i årenes løp, men innholdet har alltid vært basert på den utrettelige interessen for norske husflids- og håndverkstradisjoner som er så levende nettopp i Trøndelag.

Butikken har hatt ulike adresser gjennom sin 125 år gamle historie.  I dag ligger den i Olav Trygvasons gt. 18. Fasaden mot en av byens mest trafikkerte gater, er et utstillingsvindu de fleste Trondhjemmere har et forhold til. Butikken har nettopp gjennomgått en omfattende fornyelse, hvor tanken var å få fasaden tilbake til sitt opprinnelige uttrykk i den flotte bygården fra 1917. Butikken har fått store flotte vinduer med de riktige utskjæringene i listverk og panel, med riktige fargekombinasjoner der lyse farger også ble  brukt på den tiden. Og det er nettopp vinduene som preger butikken hvor utstillingen med sesong og årstid.

Butikken i Trondheim har gjort et betydelig arbeid i forbindelse med ut vikling av nye bunader og folkedrakter. For mange er den travle systua i bunadsavdelingen selve hjertet i butikken. Her treffer du blant annet Dao Trang, som begynte som lærling i bunadstilvirkning her høsten 2009 og som er i full gang med å fordype seg i det krevende faget og håndverket bunadssøm er.

Utenlandske cruise-turister som legger til kai i Stiftsstaden finner som regel veien til butikken. Den er nesten like obligatorisk som Nidarosdomen, Erkebispegården og Munkholmen. I hvert fall hvis du spør den engasjerte butikklederen Guri Anne. Og hun har et godt poeng, for butikken er et spennende møte med Trøndelag og lokal historie.

Sannheten er imidlertid at butikken i Trondheim har gått langt i å modernisere Husfliden til glede for nye kundegruppe. Årelang satsting på norsk design og produktområder som går langt utover det mange tradisjonelt forbinder med husflid, har gitt resultater.

Kommentarer

Skriv kommentar
captcha

Siste kommentarer

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten