Familien min er hardcore bunadsfolk. Hva er din historie om bunad?

08.05.2009

Familien min er hardcore bunadsfolk. Hva er din historie om bunad?

I forbindelse med 100 årsjubileet for Norge, gjennomførte Norsk Flid Husfliden en storstilt kampanje for å synliggjøre den rike tradisjonen vi har rundt bunad i Norge. Profilerte personligheter som Mia Gundersen, Petter Stordalen, Mari Midtstigen og Jonna Strømme bidro til kampanjen og fortalte sin bunadshistorie. Hva bunaden betyr for dem.

Mia Gundersen trakk frem bunaden som identitetsbærer mens Mari Midtstigen reflekterte over bunader som inspirasjonskilde for internasjonalt moderne design og refererte til sin egen familie som ”hardcore bunadsfolk.” Jonna Strømme fokuserte på friheten til å velge bunad etter andre kriterier enn bare geografisk tilhørighet. Og Petter Stordalen sa rett og slett ”Jeg føler meg umåtelig fin i bunad”, og pekte på at en bunad er en investering som ikke kan måles i penger alene.

Her kan du lese mer om Petter Stordalen (Dagbladet - dumpet førsteklasse ) (VG - Stordalens hemmlige side ) 

Se hva som ble stemt frem som Norges fineste
bunad her.

Kommentarer

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Heia På Deia Svar

I min familie er det samekofta som gjelder. Så bunader har man ikke mye peiling på, men tror nok vi viser like mye entusiasme i 100 års jubileet for Norge :) Ville det kanskje vært en bitteliten idè i fremtiden å inkludere den lille minoriteten i "Norges" mote?

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Hannah Weinstock Svar

Pappa er fra Sør Afrika, men noen generasjoner tidligere er familien norsk, og eide halve Moss og omegn. Tradisjonen sier jo at en skal ha bunad etter hvor faren er fra, så jeg har en flott Østfoldbunad og er stolt av den. Den kjøpte jeg fra en gård i inde Østfold og er kjempegammel, så det gjør den ekstra sjarmerende:) Jeg er så glad i den:)

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Anne-Lise Langøy Svar

Er det noen som har hørt om samer i Norge? Urettferdig at dere bare stemmer på bunader - og dermed holder de fine samiske draktene utenfor.

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Siren

Du kan legge til kofter osv ved å velge "Annen", det er allerede lagt til f.eks drakter osv, som ikke er bunader egentlig

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 signe Svar

...men da er det vel mulig å velge "annen" og skrive inn navnet på den samiske drakten?

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Ann Yvonne Svar

Når det gjelder samene: Så begynner de ta veldig mye plass overalt. Omvendt diskrimering vil jeg kalle det. Ha gjerne egne drakter der dere bor. og la oss ha bunadene i fred der vi er. Og hvorfor ikke la alt være naturlig uten masse støy...

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Anne Sofie

Vi har plass til alle sammen i vårt fine lille land! Både samer og nordmenn og andre minoriteter! Nå er jo dette en kåring av fineste bunad, og da passer det kanskje å begrense seg til bunad i denne omgangen? Men det er helt sant at vi har utrolig mye annen flott, norsk kulturarv!

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Ida

Siterer Anne Sofie "Vi har plass til alle sammen i vårt fine lille land! Både samer og nordmenn og andre minoriteter!" Når ble nordmenn en minoritet? -- Jeg synes samekoftene er flotte, og ser ikke hvorfor det ikke kunne vært en egen avstemning for koftene. Samekofte og bunad er ikke det samme. Jeg synes ikke det blir helt rett å ta med samekofta i en slik avstemning; Ville samene tatt med bunaden i en kåring om fineste samekofte?

Gravatar profile image

28.02.12 12:31 Anne Sofie

Om dette var en kåring av kulturdrakter er nordmenn i all verdens betydninger en minoritet! Og som jeg påpekte; dette er en kåring av vakreste bunad og da kan det være greit å begrense seg til bunad. Men jeg mener bare at dersom noen ønsker å stemme på sin egen samekofte, er dette snakk om kultur og kultur er en evigvarende prosess i konstant utvikling, så da har hverken du eller jeg noe å tjene på å nekte noen dette :)

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten