Lokal sommeridyll midt i gågada i Mandal

19.06.2012

Med sin fantastiske beliggenhet midt i hjertet av gågada med dens nisjebutikker og særpreg, ligger Norsk Flid Husfliden i Mandal.

Norsk Flid Husfliden i Mandal flyttet inn i sine nåværende lokaler i 1997. Husflidsutsalget i Mandal ble opprettet under navnet Vestagder Husflid i 1924 og begynte å produsere og selge ferdige bunader på slutten av 1950-tallet. Huset vi holder til i er fra tidlig 1800-tallet og har mange rom og tre etasjer. Noen rom har fått kallenavn som «Lefsa» og «Potetkaka» etter Nødings gamle lefsebakeri som tidligere fylte de gamle lokalene. Butikken ligger i første etasje og bunadsavdelingen er plassert i andre etasje og skal i sommer renoveres og fornyes fra topp til tå!

Om sommeren yrer det av liv og resten av året er det stor handelsaktivitet både i butikken og i bunadsavdelingen. Det er 11 fast ansatte fordelt på butikk, bunad og kontor. På loftet holder husflidskonsulenten i Vest-Agder, Kathrine H. Bringsdal til, og sikrer et nært samarbeid når viktige bunadsavgjørelser skal tas.

Butikken har et stort utvalg innen garn, klær, smykker og interiør og har flere lokale produkter, blant annet: Duker fra Mandal Veveri. Veveriet startet opp i 1918 og vever duker i bomull/lin og bunadsstoffer til hele landet. Til Vest-Agder bunaden vever de stoffer til snørelivet, forkle/sjal, til klauven og til rynkestakken. Bunadsølv fra Hillestad, som er kopiert fra gammelt bevart sølv fra Vest-Agder. Mandalsteppet av Ragnhild Nome, vevd etter gamle mønster fra distriktet, i spesialfarget garn. Vilhelmine smykker i sølv og stein- laget av en lokal smykkekunstner fra Lillesand.

De ansatte på Norsk Flid Husfliden i Mandal har mange lokale favoritter du bår ta turen innom når du er i området, her er noen ”insider tips”:

Besøk Sjølingstad Uldvarefabrikk der plisséstoffet til plissestakken blir produsert og Vest-Agder Museet avd. Mandal, som for tiden huser bl.a. Torill Fossnes draktutstilling «Gull i Veggane». Ta en tur i byens skjønne, grønne lunge, Furulunden, med mange flotte sandstrender og skotske Lord Salvesens sommerhus fra 1910, Risøbank, eller fisk en laks i Mandalselva!

Restaurant Provianten med eget kaffebrenneri, mikrobryggeri og naturbakeri med nykvernet mel fra egen mølle. Her kan du nyte fisk rett fra brygga eller lokalt kjøtt. Tar du en kjøretur opp i dalen kan du kombinere Slowfood med lokale råvarer og kunstutstilling på Art Kafé.

Andre helgen i august avslutter vi sommer-Mandal med skalldyrfestivalen med god sjømat, konserter og aktiviteter for store og små. Festivalen trekker masse folk til byen! Velkommen til oss på Norsk Flid Husfliden i Mandal!

Kommentarer

Gravatar profile image

20.06.12 10:34 Per Svar

Herlig. Skal prøve å stikke innom Mandal i sommer. Ble iallefall inspirert :)

Skriv kommentar
captcha
Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten