Thor Bjørklund & Sønner er først og fremst kjent for ostehøvelen. Det var Thor Bjørklund som fant opp ostehøvelen i 1925, og i 1988 mottok bedriften Merket for god design nettopp for en ostehøvel. Men ostehøvelen var på ingen måte ferdigutviklet, nå har Bjørklund kommet med en ny og forbedret utgave,
Amitto, en klebefri variant.
De siste årene har Bjørklund begynt å satse mer på genuine produkter med særegent design, for eksempel
rakfisksettet Kvenna som er designet av Joachim Mustad og ikke minst
skalldyrbestikket Stad, designet av
Eirin Støen, som har fått mye positiv omtale. Bjørklund mottok både
Merket for god design og
Red Dot Design Award for nettopp Stad.
Bestikket skiller seg ut fra tradisjonelt skalldyrbestikk. – Det har en kompakt sylinderform som gir god balanse i hånden. Man kjenner kvaliteten i det formmessige og i materialvalget, sier Kristin Melgårdsbakken hos Thor Bjørklund & Sønner. Hun forteller at bestikket er laget av plast og stål. – Vi lot ikke produksjonsprinsippet begrense formgivning. Formen kom som førsteprioritet, og produksjonen har nok blitt mer komplisert enn med andre skalldyrbestikk, forklarer Melgårdsbakken.